Berlijnse Muur rondleidingen en tours

In Berlijn kun je met een reisgids, plattegrond of app zelf op zoek gaan naar de overblijfselen van de Berlijnse Muur en andere elementen in Berlijn die met de beroemde muur te maken hebben. Je kunt ook aan een georganiseerde excursie of fietstour mee te doen, waarbij je niet alleen de beste plekken bezoekt waar muur staat en gestaan heeft, maar ook van een enthousiaste gids alles te horen krijgt over de geschiedenis van Berlijn en de Berlijnse Muur.

Wij hebben een aantal verschillende manieren om de Berlijnse Muur te verkennen voor je op een rijtje gezet.

Wandeltour met kleine groep

De ‘Derde Rijk- & Koude Oorlog-wandeltour’ is een gezonde en uitermate leerzame manier om meer over Berlijn tijdens de Koude Oorlog te ontdekken. De Berlijnse Muur is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel binnen deze ongeveer twee uur durende wandeling met gids. De tour wordt uitgevoerd met een ervaren gids, in het Duits en Engels. De groepsgrootte is beperkt tot 10 mensen.

Reserveren is verplicht, maar annuleren is gratis tot 24 uur voor aanvang. Deze excursie is een zogenaamde GetYourGuide Original, die aangeboden wordt door GetYourGuide. Dit is een topaanbieder op het gebied. Zij hebben zoveel vertrouwen in deze tour, dat je een volledige restitutie kunt krijgen als de tour niet is bevallen.

Bekijk de wandeltour met kleine groep

De Berliner Mauerweg

Een manier om zelf de grens te verkennen waar de Berlijnse Muur geeft gestaan, is door over de Berliner Mauerweg te fietsen. Dit is een fietspad van maar liefst 170 kilometer die grotendeels langs de plekken loopt waar de muur oorspronkelijk heeft gestaan. De tocht brengt je ook langs een paar plekken waar je de restanten van de muur nog kunt zien staan. Ongeveer driekwart van de mensen die over de Berliner Mauerweg fietsen doet maar een deel. De meesten beperken zich tot een stuk van de route die dwars door de stad heen loopt. Slechts een klein percentage van fietsers doet ook het deel dat langs de buitengrens van Berlijn loopt.

Deze interactieve kaart toont de hele route in Open Streetmaps.

Trabisafari

De Trabant was ten tijde van de Koude Oorlog dé auto van Oost-Duitsland. Veel van deze auto’s zijn op de schroothoop beland. De Trabants die bewaard gebleven zijn, hebben inmiddels een klassieker- en cultstatus. Hoe bijzonder is het om met zo’n auto een tocht door Berlijn te maken, waarbij je ook de Berlijnse Muur bezoekt. De Trabisafari is een unieke rit met een net zo unieke auto. De hele belevenis duurt ongeveer 75 minuten en behoort tot de meest populaire excursies binnen Berlijn.

Bekijk de Trabisafari in Berlijn

Trabisafari

Fietstour met gids

Onze favoriete manier om een stad te ontdekken is per fiets. Een fietstour met een ervaren gids zorgt ervoor dat je in een paar uur tijd een flinke indruk krijgt van de stad en alle info verzamelt die je tijdens je verdere verblijf nodig hebt. Voor Berlijn biedt marktleider Baja Bikes meerdere fietstours. De meest geboekte fietstour is de Berlijn Highlights fietstour. In 3,5 uur tijd ontdek je de belangrijkste hoogtepunten van Berlijn, inclusief de muur. In het verhaal ‘Berlijn in 12 uur‘ kun je een uitgebreid verslag lezen van een dag in Berlijn inclusief deze fietstocht door de stad.

Een boeiende fietstocht voor wie vooral in de Berlijnse Muur geïnteresseerd is, is de ‘Berlijn Fietstocht langs de muur’. Tijdens deze tour is het vooral de Berlijnse Muur die centraal staat. Je bezoekt onder andere de muur, de Antifaschistische Schutzwall, de Bernauer Straße en het Mauerpark.

Goed om te weten:

✅ reserveren is verplicht
gratis annuleren of verzetten
✅ gratis regenponcho beschikbaar

Bekijk de fietstour ‘Highlights van Berlijn’

Bekijk de fietstour ‘Langs de Muur’

Fietstour met gids