De stad Berlijn

De stad Berlijn heeft voor veel mensen geen introductie nodig. Jaarlijks bezoeken een kleine driehonderdduizend Nederlanders de hoofdstad van Duitsland. Voor diegene die nog geen kennis heeft gemaakt met Berlijn en nieuwsgierig is naar wat de stad buiten de Muur te bieden heeft: ga kijken, want het is echt de moeite waard. Berlijn is een stad met historie en toekomst.

Als je naar Berlijn reist dan kom je in een relatief veilige en schone grote stad terecht waar door de tijdelijke splitsing een aparte invulling ontstaan is van pleinen, straten en gebouwen. Planologisch gezien lijkt Berlijn absoluut niet op de traditionele Europese hoofdsteden zoals Parijs, Wenen of Londen.

Voldoende informatie

Op het internet vind je tal van websites die uitstekende informatie bieden over de stad Berlijn. Ik zal niet proberen om site nummer zoveel te zijn die probeert alle highlights van de stad Berlijn weer te geven. Voor uitgebreide Berlijn informatie kun je terecht op andere sites en in de gedetailleerde reisgidsen over Berlijn die je in de winkels kunt kopen. Wel geef ik je mijn tips om Berlijn te bezoeken.

Berlijn

10 redenen om Berlijn te bezoeken

In het kort 10 redenen waarom Berlijn zo fantastisch is en niet mag ontbreken op je lijstje van bestemmingen voor een stedentrip:

Curryworst
Geen culinair hoogstandje, wel erg lekker is de curryworst de haar oorsprong in Berlijn vindt.

Unter der Linden
Een prachtige straat vol historische gebouwen. Zeker op een zonnige dag blijf je hier foto’s schieten.

De Muur
Bijna dertig jaar heeft de Berlijnse Muur de stad in tweeën gedeeld. Het bezoeken van de restanten van de Muur, Checkpoint Charlie, het DDR-museum en het Muurmuseum zijn bijna verplichte kost voor iedereen met interesse voor de recente geschiedenis van Europa.

Potsdammer Platz
Strakke architectuur zoals het aan het plein gelegen Sony Center gecombineerd met een aantal elementen uit de tijd van de tweedeling zoals stukken Berlijnse Muur en een (verplaatste) wachttoren zijn een must-see.

Brandenburger Tor
Eén van de meest indrukwekkende stadspoorten van Europa; met er boven op de Quadriga. Deze poort wordt vaak als het hart van Berlijn beschouwd.

Anders dan anders
Wat je zult ervaren als je Berlijn bezoekt, is dat deze stad met geen enkele andere hoofdstad te vergelijken is. Wie alleen al de plattegrond van de stad bekijkt, die zal daar totaal geen structuur in vinden. Ook figuurlijk is Berlijn een stad zonder duidelijke structuren.

Rijksdagmuseum
Velen vinden de wachtrij veel te lang, maar als je tijd hebt moet je de Reichstag bezoeken. Je krijgt gratis toegang tot het dakterras en de indrukwekkende glazen koepel bovenop dit parlementsgebouw.

Gendarmenmarkt
Niet alleen het mooiste plein van Berlijn, maar zelfs een van de mooiste pleinen van Duitsland met het concertgebouw, de Duitse Dom en de Franse Dom. Heerlijk plekje om van een goede bak koffie of een biertje te genieten op een terras.

Stadsstranden
Berlijn telt ongelooflijk veel stadsstranden langs rivier de Spree. In de zomermaanden is het tijdens zwoele avonden heerlijk genieten hier in de strandstoelen genietend van een lekkere cocktail.

De stad zelf
Berlijn is schoon, het autoverkeer is minder opgefokt dan in veel andere grote steden, de straten zijn vaak ruim opgezet, het centrum is goed te doen met het openbaar vervoer maar ook te voet…eigenlijk heeft Berlijn alles in zich om gewoon lekker een weekendje te winkelen, eten en drinken.